NOVO: Michael McClure: Predsoblje noći

Predsoblje noci

Iz tiska je izišao novi naslov u Beatblioteci HDP-a: Micheal McClure: Predsoblje noći (s engleskog preveo  Vojo Šindolić); Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca. Biblioteku uređuje: Kruno Lokotar. Likovna oprema: Irena Mihalinec. Izdanje: studeni 2019.
Tvrdi uvez:  ISBN: 978-953-8152-18-4, cijena: 140 kn. Meki uvez:: ISBN: 978-953-8152-17-7, cijena: 100 kn

O knjizi:
Michael McClure (20. 10. 1932.) je 7. 10. 1955. čitao na legendarnoj književnoj večeri kada je praktično utemeljen beat pokret. Danas je, uz preživjele beatnike (Ferlinghetti, Snyder) jedan od najvećih američkih pjesnika. S razlogom.
McClurejeva poezija je aktualnija nego ikada, jer je u prvom redu ekološka, što jasno ističu njegovi stihovi, karakterističlno pisani verzalom i u pjesmi centrirani: DA! POSTOJI SAMO JEDNA / POLITIKA A TO / JE BIOLOGIJA. Više nego ičime McClure je obuzet fenomenom života u najširem smislu riječi: životom sisavaca, koji su posebno istaknuta kategorija, i u koju ubraja i ljude, (Umišljam mnoge stvari ali bol je stvarna / koliko i biser i istinita koliko sam ja sisavac.), flore i faune, planeta, neprestanog kruženja tvari, od drevnih šuma do nafte, kruženjem biomase. McClure je nesumnjivo darvinist, evolucionist, zabrinut zbog svih genocida i velikih izumiranja, posebno antropocenskog koje se odvija, ali i vjernik, pri čemu dušu, sasvim atipično i neočekivano, dodjeljuje i životinjama. Dapače, pita se je li ljudska vrsta sposobna za išta anđeosko!
Aktualitet njegovih stihova je toliki, da je, bojim se, pomalo i futuristički, a svakako kritičan prema iscrpljivanju resursa i svega što već ide u paketu uz zahuktali kapitalizam i nejednakost koju proizvodi: DA, NAUČITE STROJEVE / da se odijevaju u zmijsku kožu / i tkanine / proizvedene od nafte i mlijeka / kako bi izvukli / živi dolar (...)
Da, živimo u predsoblju noći, a osim što se brzo smračuje, bojimo se da je ovo i gluho doba. McClurejeva poezija, kao i sve beatno, govori glasno i o tomu. (Kruno Lokotar)