Životopis

Josip Vujčić

Josip Vujčić, hortikulturalist, pisac i akademski redatelj, rođen je 28. travnja 1980. u Makarskoj, gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao je smjer Filmske i TV režije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2012. godine.
Među “EX” djelatnostima ističu se one pseudopolitičke (bivši predsjednik Studentskog zbora ADU, bivši član izvršnog odbora Hrvatskog filmskog festivala) i kvazinovinarske (bivši kolumnist mjesečnika MAT, tjednika Makarska kronika i Dalmatinskog portala, bivši urednik i voditelj na Radiju SC i bivši izvršni urednik bivšeg nezavisnog portala Jasam.hr). Član je odsjeka režije Hrvatskog društva filmskih djelatnika (mada ima deblju filmografiju kao scenarist, montažer i glumac) i pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja (kao tekstopisac; svejedno ZAMP šalje neku lovu).
Suosnivač je Udruge Dokuma, koja od 2013. u Makarskoj organizira niz kulturnih projekata poput DokuMA Film Festivala, regionalnog edukacijskog Dokuma CrossBorder programa i programa projekcija Grad Bez Kina, a 2016. je bila kopriređivač i domaćin 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece (u suradnji s HFS-om). Vujčić je (volonterski, kao i ostali osnivači Dokume) obnašao niz dužnosti, uključujući tajnika udruge, člana direkcije festivala, organizatora programa GBK, voditelja odnosa s javnošću, glasnogovornika i člana priređivačkog odbora 54. RHFSD.
Prvi roman “Biste bez lica” izlazi 2018. u izdanju V.B.Z.-a (urednik je Kruno Lokotar), a drugi “Balada iz predizborja” 2019. uz istog izdavača i urednika.
2019. nastupa na večeri satire na 13. Pričiginu u Splitu. 
Početkom 2020. zaključuje da je cijeli svijet pobudalio i da je vrime vrtlarit podno Biokova. Kreativnim vrhuncem dotične godine smatra impresivan urod volovskih srca i iznimno ukusne batate. U slučaju potpunog kolapsa modernog društva i civilizacije, spreman je i sposoban pridonijeti Hrvatskom društvu pisaca na način da će uzgajati hranu za sve članove.

 

Fotografija: Tea Gabud

Književni opus