Životopis

Biserka Težački

Biserka Težački rođena je 10. siječnja 1961. godine u Varaždinu, gdje se školovala u gimnaziji i stekla zvanje inokorespondent. Nakon toga studirala je pravo u Zagrebu, ali je studij prekinula i vratila se u rodni kraj. Nakon nekoliko privremenih zaposlenja, zaposlila se u Tiskari „Varteks“ Varaždin, u kojoj je radila do umirovljenja 2000. god. Sada živi i stvara u Knegincu Gornjem, blizu Varaždina. Pjesme je počela pisati u trećem razredu osnovne škole.

 

Do sada je objavila deset knjiga pjesama:
 „Potreba izražavanja“ („NIŠRO“, Varaždin, 1987.), 
„Nedovršeni razgovor“ („Naklada MD“ i „Ceres“, Zagreb, 1995.), 
„Pjesnik i sjena“ („Naklada MD“, Zagreb, 1998.), 
„Vrtlog meteora, pjev ljubaznih zvijezda“ („Naklada MD“, Zagreb, 2001.), 
„O lopovu, Marsovcu i ružama“ („Naklada MD“, Zagreb, 2004.), 
„Potreba izražavanja & Melanijin obrat“ („Tonimir“, Varaždinske Toplice, 2006.),
 „Čudo šumine košare“ („Tonimir“, Varaždinske Toplice, 2009.), 
„Zbiljnost iza ogledala“ („Tonimir“, Varaždinske Toplice, 2012.), 
„Ribama domaćica“ („Tonimir“, Varaždinske Toplice, 2015.) i 
„Suglasja tla i oblaka“ („Tonimir“, Varaždinske Toplice, 2017.).

Godine 2016. objavila je zbirku lirske proze i minijaturnih priča „Snovi iz 53 noći & Noć velikih baklja“ („Tonimir“, Varaždinske Toplice).

Godine 1999. objavila je pjesničko-grafičku mapu „Skupina slova sa značenjem“, u suradnji sa zagrebačkim akademskim slikarom Duškom Šojlevom.

Godine 1980. nagrađena je drugom nagradom za mlade pjesnike na „Goranovu proljeću“, 2004. god. drugom nagradom „Zvonimir Golob“ za najljepšu ljubavnu pjesmu, a sudjelovala je i nagrađivana i na drugim recitalima na području Republike Hrvatske.

Pjesme je objavljivala u gotovo svim književnim časopisima i listovima u Republici Hrvatskoj, u većini njih višekratno, te u novosadskim „Poljima“ i u makedonskom časopisu „Koreni“, kao i u brojnim zbornicima poezije.

Jedna joj je pjesma uvrštena u vjeronaučni udžbenik za četvrto godište srednjih škola „Životu ususret“, u izdanju Katehetskog salezijanskog centra.

Uvrštena je u nekoliko izbora iz suvremenog hrvatskog pjesništva. Također je uvrštena u knjigu „Garestinski hortus verbi“ (Varaždinska književna hrestomatija) dr. Jože Skoka.

Kritičke osvrte o njezinoj poeziji pisali su: Tonko Mareović, Željko Kliment, Tvrtko Vuković, Žarko Milenić, Denis Peričić, Maja Gjerek i dr.

Suosnivačica je i članica Varaždinskoga književnog društva. Od 2003. do 2014. god. bila je članica Društva hrvatskih književnika, iz kojeg je svojevoljno istupila. Članica je Hrvatskog društva pisaca od 2017. god. 

Književni opus