Životopis

Ankica Tomić

Rođena 18. kolovoza 1972. u Makarskoj, Ankica Tomić živjela je na raznim mjestima: u Boru, Pučišćima na Braču, u Stobreču, Drnišu, Siveriću te se devedesetih skrasila u Zagrebu, završivši kroatistiku na Filozofskom fakultetu. Tijekom studija novinarski je surađivala s Radijem 101, nakon čega je kratko koketirala s prosvjetom, da bi se u medije vratila kao lektorica i kasnije redaktorica.

Njezin odlazak iz Globusa koincidirao je s izlaskom na književnu scenu. Rukopis Ankice Tomić 11. 11. '11. na anonimnom je natječaju izdavačke kuće V.B.Z. odnio glavnu nagradu. Autobiografski roman Naročito ljeti osvojio je publiku, ali i književne nagrade Kiklop i Slavić, što je bio poticaj za nove naslove. Prvi „obračun s fikcijom“,Damen kapric, izišao je 2014., dvije godine kasnije objavila je roman Vice versa te 2018. Skarabej.

Višestruka je dobitnica stipendije Ministarstva kulture.Njezine su priče objavljene u interdisciplinarnom projektu Hrvatski zvukopis, Slobodnoj Dalmaciji, na T-portalu..., a od 2017. stalno je zaposlena na mjestu urednice i autorice tekstova enigmatskih magazina Kviskoteka, 50 Skandi i 101 Skandi.

Najviše slobodnog vremena i dalje provodi pišući. 

Književni opus