TUŽNA VIJEST: Umro je Dario Grgić

OBJAVLJENO: četvrtak, 19.01.2023.
HDP

Naš član, jedan od vodećih hrvatskih književnih kritičara Dario Grgić preminuo je 18. siječnja 2023. u Osijeku u 59. godini. 

Dario Grgić rodio se u Osijeku 1964. godine. Nakon završetka gimnazije u rodnom gradu, studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a taj studijski odabir ogledao se kasnije i u njegovim lektirnim interesima, kao i u tekstovima što ih je pisao: filozofiju odnosno filozofsko tumačenje je preplitao s književnošću otkrivajući tako mnoge nevidljive dimenzije knjiga kojima se bavio, dosežući mnogo dalje nego "standardna" kritika koja bi svoje polazište imala u "standardnim" književ­noteo­retskim premisama.

Tekstove je objavljivao i u časopisima Književna revija, Kolo, Kvadrat, Libra Libera, Nacional, Novosti, Poezija, Politika (Beograd), Relations, Riječi, Think Tank (Beograd),Vijenac, Zarez... kao i online na t-portalu, Modernim vremenima, Radiju 101; u Glasu Slavonije godinama je uz književne kritike i razgovore objavljivao glazbene recenzije te prikaze strip izdanja. Radio je kao urednik u izdavačkoj kući Eos, a pri udruzi DPMK (Društvo za promicanje književnosti na novim medijima) uredio je više knjiga. Bio je dugogodišnji član uredništva Zareza, a kao član Hrvatskog društva pisaca bio je predsjednik osječko-branjskog ogranka HDP-a. Za svoj rad dobio je nagradu "Julije Benešić" Društva hrvatskih književnika za kritiku 2005. godine.

Dario Grgić pisao je i za online fanzin Hombre odnosno, kao među prvim poznatijim blogerima 2000-ih, za blog Hombre Zone, na kojem je također objavio niz eseja i književnih kritika.