Predstavljanje časopisa Poezija u Mostaru

poezija

U Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, u petak, 23. studenoga u 20 sati bit će predstavljen časopis Poezija (izdavač Hrvatsko društvo pisaca).

 O časopisu će govoriti glavni i odgovorni urednik Ervin Jahić i izvršni urednik Ivan Herceg.

 Časopis pjesničke prakse Poezija počeo je izlaziti potkraj 2005. u Zagrebu pod okriljem Hrvatskoga društva pisaca.

 Po izlasku prvoga broja proglašen je jednim od najvažnijih kulturnih događaja godine u Hrvatskoj, što dovoljno govori o tome kakav mu je značaj dan u vrijeme potpune, dakako ne i opravdane, dominacije proze i tzv. kiosk-izdavaštva.

 Uredništvo je od prvoga do posljednjega, 28. sveska, odnosno u 14 godina od izlaska časopisa, odlučno zastupalo otvaranje časopisa svim generacijama i poetikama.

 Usto što prati tekuću proizvodnju u Hrvatskoj i susjedstvu, Poezija donosi i intervjue sa starijim i mlađim hrvatskim (Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Nikica Petrak, Luko Paljetak, Branko Maleš, Ante Stamać, Igor Zidić, Krešimir Bagić, Dorta Jagić, Ana Brnardić...) te inozemnim pjesnicima (Charles Simic, Martin Espada, Mahmud Derviš, Adam Zagajewski...), prijevode stranih autora, eseje i kritičke tekstove o pjesništvu.

 Iz broja u broj časopis upoznaje s bližim i daljim pjesničkim scenama u formi kraćih izbora (bosanskohercegovačkom, slovenskom, poljskom, njemačkom, bugarskom, kineskom, američkom, irskom, britanskom, korejskom…).

 Osim toga, časopis je producirao i nekoliko CD-a, među ostalim Rebetiku i Ritam & Riff, uglazbljeno hrvatsko pjesništvo. Na potonjem se svirao rock, blues, jazz i progressive, elektronička, kabaretska i kantautorska glazba…

 Specijalni broj časopisa, antologija hrvatske poezije od 1989. do 2009., "If We Crash into a Cloud, It Won't Hurt", u izboru Ervina Jahića, tiskan je 2009. na engleskome jeziku. Tim brojem hrvatsko je pjesništvo iznimno uspješno predstavljeno na nekoliko prestižnih svjetskih pjesničkih festivala, od Rotterdama, Pekinga, New Yorka, Pariza, Berlina do Londona.

 Časopis je 2009. godine iznjedrio i vlastitu biblioteku, s dosad objavljenih 60-ak pjesničkih knjiga, i sve značajniji festival Stih u regiji.

Uredništvo časopisa Poezija: Ivan Herceg, Monika Herceg, Ervin Jahić, Damir Šodan, Tonko Maroević i Darija Žilić.