NOVO: Poezija 3-4/2022

OBJAVLJENO: petak, 13.01.2023.
PO

Iz tiska je izišla nova Poezija 3-4, 2022. Uz mnogo dobre domaće recentne poezije, autora kao što su A. K. Lajtman, D. Katunarić, D. Burazer, L. Deduš, ili K. Grcić, donosi i intervjue s Lidijom Bajuk i Marijom Dejanović te pisma Maje Ručević i Vande Petanjek. Od prijevoda: P. Cavalli, C. Morgenstern..., pa mali izbor iz suvremenoga njemačkog pjesništva, itd. Čitajte i zanimljiv tekst o bugarskoj odiseji V. Parun. U rubrici Međuvrijeme novim su stihovima zastupljeni Ljudmyla Djadčenko i Ija Kiva iz Ukrajine, Semezdin Mehmedinović iz BiH, Kristin Dimitrova i Petar Čuhov iz Bugarske - i mnogi drugi. O spoju poezije i glazbe u bloku Crossroads ovaj put piše Damir Radić. O najnovijim pjesničkim knjigama, njih desetak, pišu naši kritičari: D. Šalat, K. Špiranec, F. Nagulov, M. Božić, B. Dolenc... Uz tiskani primjerak dolazi i CD s uglazbljenim pjesmama pjesnika Stojana Vučićevića u izvedbi benda Sjeverozapad.

Cijena: 10 EUR.

Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca

----

O grupi Sjeverozapad i albumu "Pomrčina":

 

Pod imenom Sjeverozapad, okupio se bend s jedinstvenom vizijom: uglazbiti ciklus pjesama Stojana Vučićevića pod nazivom "Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961." Radi se o pjesmama i stihovima vezanim za pjesnikovo izdržavanje kazne na Svetom Grguru, na kojem je Stojan završio kao gimnazijalac s 19 godina, otoku tri kilometra udaljenom od poznatijeg Golog otoka, s kojim je Grgur osim geografskog položaja dijelio i namjenu – na njemu nalazila se kaznionica za žene i mlade.


Takav projekt predstavlja zanimljiv izazov za glazbenike Sjeverozapada, jer jedna cjelina kao što je zbirka poezije zahtjeva da se glazba ili cjelokupan album pišu kao koncept. Konceptualni album pred glazbenika postavlja izazov kojim se današnja glazba u globalu rijetko bavi; kako napraviti kompleksno djelo u kojem se od početka do kraja provlači jedna ili nekoliko misli ili motiva. U ovom slučaju, pjesnik vješto kombinira motive koji su savršeno legli u format konceptualnog glazbenog albuma.

 

"Pomrčina" (https://orcd.co/sjeverozapad-pomrcina) kroz svojih deset pjesama izmjenjuje mračnije i svjetlije glazbene i lirske elemente, prožeto usponima i padovima, napetošću i letargijom, svjetlošću i sjenama. Glazba na albumu je po svome zvuku filmska, mistična, i dinamički raste i pada ovisno o intenzitetu stihova u samoj zbirci, a jedan od epiteta kojim se može opisati bend je i noir. Melodioznost i atmosferu glazbe dugujemo raznovrsnim zvukovima klavijatura i električnoj gitari koja koristeći mnoštvo efekata prelazi konvencionalni zvuk instrumenta i postaje široko primjenjiv alat sposoban da svojim ponekad neobičnim teksturama stvori snažnu zvučnu podlogu. Gitara i klavir podržani su ritam sekcijom bubnja i basa koji stvaraju čvrst i siguran temelj glazbi i postaju sidro ambijentu i atmosferičnosti ovoga benda. Sve u svemu, Sjeverozapad ne bi bilo lako usporediti s drugim sastavima na sceni ni po zvuku ni po tematici – njihov je album samosvojan i jedinstven.

Članice i članovi benda su: Zvonka Obajdin na klaviru i vokalu, Nikola Brkljačić na gitari i vokalu, Helena Ernoić na bas gitari i Hrvoje Matašin na bubnjevima, a tijekom snimanja prvog dijela albuma bas je svirao Matko Boršić. Album je sniman i miksan u Pod.room studiju Dražena Gavrilovića, u produkciji Nikole Brkljačića i Dražena Gavrilovića, a masterirao ga je Pavle Miholjević.

 

"Pomrčina" (https://orcd.co/sjeverozapad-pomrcina) je album prvijenac kojim se bend Sjeverozapad predstavlja publici u svojoj zemlji i šire, a u digitalnom obliku od danas, 2.12., je dostupan na svim streaming platformama. CD, u izdanju PDV-a, će biti dostupan kao besplatan prilog časopisu Poezija, i neće ga biti u slobodnoj prodaji.