Belgijski pjesnici u Dvorištu

Inge i Xavier

Pozivamo vas na književnu večer s belgijskim piscima, u utorak, 30. listopada  2018. u 19 sati u Caféu u Dvorištu, Žerjavićeva 7, Zagreb.
Nastupaju: Inge Braeckman i Xavier Roelens.
Moderiraju pjesnik i voditelj suradnje s Belgijom Silvestar Vrljić i prevoditeljica Romana Perečinec.

Hrvatsko društvo pisaca u suradnji s Flemish Literature Fund u sklopu programa razmjene pisaca organiziralo je u prvomu dijelu programa gostovanje dvoje hrvatskih pjesnika, Martine Vidaić i Silvestra Vrljića, u Leuvenu, Gentu i Antwerpenu od 18. do 20 rujna 2018. Gostovanje je uključivalo čitanja, prevoditeljske radionice i dogovaranje moguće buduće suradnje Hrvatskoga društva pisaca i flamanskih institucija i autora.
U drugomu dijelu programa razmjene pisaca u Zagrebu će od 29. do 31. listopada 2018. gostovati dvoje flamanskih pjesnika (Inge Braeckman i Xavier Roelens). Program će voditi i moderirati organizator projekta Silvestar Vrljić zajedno s prevoditeljicom Romanom Perečinec.

Biografije:
Inge Braeckman (rođ. 1974. u Gentu) slobodna je publicistkinja, kustosica, urednica i autorica. Nakon studija germanistike počela je pisati likovnu kritiku i putopise za novine.  
Osim kao likovna kritička umjetnošću se bavi i kao kustosica. Bila je izbornica na venecijanskom Bijenalu 2005. Piše za Art Magazine i brojne belgijske galerije.
Prvu pjesničku zbirku objavila je 2009. Dosad ih je objavila 4. Pjesme su joj objavljene i u raznim časopisima, a prevođene su na francuski, njemački, engleski i korejski.

Xavier Roelens (rođ. 1976.) belgijski je pjesnik i pjesnički entuzijast. Bio je urednik dva književna časopisa – Kluger Hans i En er is. Drži radionice pisanja poezije na SchrijversAcademie (Akademiji za pisanje) i na raznim drugim mjestima. Počeo je nastupajući na poetry slam sceni. Bio je suurednik pjesničke zbirke ˝Op het oog˝ - 21 mladi flamanski pjesnik za 21. stoljeće. Objavio je tri zbirke poezije. U zadnjoj zbirci ˝Godine našeg djetinjstva˝ pitao je 365 ljudi o njihovim najranijim sjećanjima iz djetinjstva i napisao 77 pjesama koje su naslovljene godinom rođenja.